Експертен съвет

Доц. д-р Мария Баръмова

Доц. д-р Мария Баръмова е преподавател по Нова балканска история към катедра „История на Византия и балканските народи“ в Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Научните ѝ интереси и публикации са свързани с историята на хабсбургско-османските отношения; геополитиката и историята на окръжаващото пространство; военната история и историята на мирните договори през Ранното ново време. През 2003 – 2004 г. е Хердерова стипендиантка към Виенския университет, а през 2011 – 2012 г. изследовател към Лайбниц-Института за европейска история, Майнц. Специализирала е още в Мюнхен, Кьолн, Хамбург, Волфенбютел. Автор е на статии и съставител на сборници, свързани с историята на Югоизточна Европа в предмодерната епоха. 

 

 

 

Доц. д-р Румяна Маринова-Христиди

Доц. д-р Румяна Христиди е преподовател в Историческия факултет на Софийския Университет „Св. Климент Охридски“ и ръководител на специалността „Хебраистика“. Тя преподава История на България от Втората световна война до 1989 г., Антисемитизъм и Холокост, История на българските евреи, Образование и идеология в периода на социализма, както и Дипломатически, етнически и културни измерения на процеса на интегриране на Балканите в ЕС.
Доц. Христиди е била гост-лектор в Университета в Хайфа (Израел), Университета Карло Бо в Урбино (Италия), Университета Бар-Илан (Израел), Западномакедонския Университет в Солун (Гърция), Университета на Тел Авив и в Линк Кампус Уиверситет в Рим (Италия).
Тя е автор на две монографии и редица статии, публикувани на български, английски, немски, гръцки, италиански и монголски. Член е на Европейската асоциация за еврейски изследвания и на Асоциацията на приятелите на Израел в България „Негев“.